DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 12 Beate Heinen Flucht mKada slavimo blagdan Svete Obitelji ili kada o njoj razmišljamo i stavljamo je kao uzor današnjim obiteljima, najčešće je gledamo jako uzvišeno i pribjegavamo pomalo njezinoj romantičnoj predodžbi. Ipak se radi o zemaljskoj obitelji Božjega Sina

i u tom smislu nam se čini samorazumljivim da je kod nje sve trebalo biti idealno, bez naših svakodnevnih, običnih briga i dogodovština. No, Marija, Josip i Isus nisu imali niti sređene, a kamoli idealne uvjete za život: Marija trudna i ništa ne razumije, Josip zbunjen i u dvojbi o tome što učiniti, dijete im se rodilo u nekoj spilji a ne u vlastitom domu, i još odmah moraju bježati da bi mu spasili život. I poslije u Nazaretu bili su također sasvim obična obitelj, koja je živjela u skromnim uvjetima i uzdržavala se svojim radom, a Marija i Josip su Isusa odgajali kao dječaka sa svim roditeljskim radostima, brigama i strepnjama što će od njega biti. Gledano izvana, Sveta obitelj živjela je kao što je najveći dio ljudskih obitelji živio u ono vrijeme i danas.

Sve se više i kod nas širi običaj da mnogi kao božićnu čestitku šalju fotografiju vlastite obitelj, snimljenu u namještenom trenutku na nekoj lijepoj božićnoj pozadini. I ta gesta izraz je ljudske želje za skladnim odnosima, toplinom zajedništva, životom bez poteškoća, blagostanjem, uspjehom, ispunjenjem želja i snova.

Ali svakodnevica naših obitelji uglavnom je sasvim suprotna idealnim zamislima. U današnjem svijetu je situacija još kompleksnija, jer su veći zahtjevi, veće mogućnosti i veće želje, koje bi svatko želio ispuniti. Današnje su obitelji izložene mnogostrukim poteškoćama koje dolaze od njih samih i njezinih članova, ali još više od društva i suvremene, individualističke kulture koja nije sklona obiteljskome životu. Apostolska pobudnica pape Franje Amoris laetitia detaljno opisuje sve te složene i višestruke izazove s kojima se suočavaju suvremene obitelji.

U tom smislu, događa se da današnji mladi ljudi ne žele zasnovati obitelj dok ne pripreme sve potrebne životne uvjete: dok ne dobiju stalan posao, dok ne pribave stan, dok nemaju dobru plaću za primjeren život, dok ne prikupe sredstva za školovanje djece, itd. I tako vrijeme prođe, a nikako da se svi uvjeti ispune…

U kontekstu tih svakodnevnih izazova, Sveta obitelj nam je uzor na više načina. Najprije, da se odvažimo na život: da promislimo i odvažimo se na važne životne korake iako nemamo nepogrešivo razrađen plan. Drugo, da ne odustanemo pred poteškoćama, da nas ne paralizira strah od budućnosti i da nas previše ne pritisnu teškoće.

Marija i Josip su se odvažili i nisu posustali. Zato što su vjerovali u Boga, u njegovo vodstvo pa i onda kada nisu sve razumjeli. Marija pita anđela: „Kako će to biti?“, ali ipak pristaje. Josip je zbunjen svime što se zbiva, ali unatoč tome ne bježi. U vremenu kada nam sav život mora sve do u tančine biti isplaniran, kada za gotovo svaku sitnicu moramo imati policu osiguranja, važno je posvijestiti vjeru u Božju providnost. To je povjerenje da nas Bog nije prepustio samima sebi, da unatoč svemu, vodi naše osobne živote i povijest čovječanstva prema cilju koji nam je odredio.

Ne postoje idealne obitelji niti idealni životni uvjeti. Ali može postojati naše povjerenje u Boga i otvorenost njegovoj milosti, naša odvažnost i ustrajnost na započetom životnom putu.

S. Valerija Kovač