DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

1430587268 5 35 photoJosip, starozavjetni sin kojega je otac Jakov najviše volio, posebno je bio zanimljiv ekspresionistu Emilu Noldeu, koji je 1911. izradio sliku „Josip pripovijeda svoje snove“. Kaže se da se taj njemački slikar u jednoj fazi svoga života volio poistovjetiti s Josipom, kao primjerom posebnog čovjeka kojega drugi ne razumiju i koji na kraju biva žrtvovan i nagrađen. No, pogledajmo najprije samu sliku i uz to otvorimo Knjigu Postanka 37. poglavlje.

Braća s Josipom

U sredini slike je mladić crne kose, jakih obrva, tamne puti i zatvorenih očiju, odjeven u plavu haljinu, ukrašenu crvenim i zelenim kockicama, koja pomalo podsjeća na odjeću klauna. Zatvorenih očiju, kao da dublje razmišlja dok govori, a desnom rukom kao da dodatno pojačava ono što kazuje. Četvorica su uperila pogled u nj i slušaju što govori. Prvi čovjek do njega se još naslonio na svoj štap pokazujući tako da potpuno prati mladića. Čovjek na desnom vanjskom rubu kao da s mladićem razgovara ili ga propituje. Ostala dvojica su se ugurala među njih tako da im vidimo samo glave. Sva četvorica su fizički puno veća nego li mladić u kojega gledaju. Lica su im vrlo izražajna: oči širom otvorene, s podignutim obrvama, usta također jasno otvorena da im se vide i zubi – sve to mogu biti izrazi njihova čuđenja, nevjerice dok slušaju što im mladić govori, ili pak jednostavno razgovora. Sva četvorica nose bradu i starija su od mladića.

S lijeve strane, iza mladićevih leđa, vidljiva je još jedna skupina od četiri ili pet muškaraca, koji stoje u krugu i nešto vrlo povjerljivo dogovaraju ili raspravljaju. Jedan iz daljine kriomice baca pogled na mladića. S njihove desne strane iza leđa vidimo još nekoliko muškaraca sa štapovima, koji međusobno razgovaraju. Dok je prva skupina muškaraca s mladićem otvorena i okrenuta licima prema promatraču, dotle su ostali likovi uglavnom prikazani okrenuti leđima i zatvoreni u male skupine. Naznačena zelena zemlja i tamnoplavo nebo pokazuju da se prizor događa u otvorenome, na nekoj poljani.

Nemir ljubomore

Emil Nolde jarkim bojama i snažnim izrazima lica, na vrlo izražajan način, prikazuje biblijsku pripovijest o Josipu koji ovdje priča svojoj braći o svojim snovima. Otac Jakov ga je poslao da posjeti svoju braću koja su sa svojim stadima otišla od kuće na pašu. I dok braća naporno rade čuvajući stada, Josip dolazi od kuće i pripovijeda im ono što je sanjao. Po licima braće koja ga slušaju, možemo zaključiti da nisu oduševljeni s onime što čuju, da će Josip jednom njima vladati! Dok prva četvorica s njim raspravljaju, čude mu se, pobijaju ga, izruguju kao sanjara ili ga urazumljuju, dotle ostala braća u pozadini kao da se nešto tajno o Josipu dogovaraju.

Biblija kaže da su ga jedni htjeli ubiti, ali im brat Ruben to nije dopustio, pa se dogovoriše da će ga prodati strancima, koji su se nalazili na putu u Egipat. Možda je upravo onaj brat na lijevom rubu slike, u crvenoj haljini, s rukama ispred sebe, Ruben, koji mu je spasio život.

nolde josef erzaehlt seine traeume

Smirenost vjere

A Josip? On kao da ima viziju, pa zatvorenih očiju pripovijeda o svojim snovima, koje Biblija shvaća kao Božje poruke ljudima. Josip ih pripovijeda braći bez straha i ustručavanja, iako zna da su već ljubomorni i da im je dosta njegovih sanjarija i očeva privilegiranja. Čini li tako iz naivnosti ili pak hrabro ide protiv većine i ponaša se kako se braći ne sviđa, ali vjeran sebi i Božjim planovima?

Jer Josip je ne samo izabranik oca Jakova, nego i Božji izabranik! On vjeruje u poruke koje ne razumije odmah, ali u sebi nekako zna da su istinite i ne odustaje od njih ni onda kada mu je zbog toga ugrožen život. Josip vjeruje Bogu, zna da on po čudesnim događajima vodi njegov život i da ga ne napušta niti u najtežim trenucima. I onda kada se izvana čini da Bog nije uz njega i da mu je život potpuno ugrožen, Josip ne sumnja u Boga, nego u svome srcu zna da ga Gospodin neće iznevjeriti. I zato je tako smiren. Jer je Josip bio čvrsto uvjeren da će Bog i najgore događaje okrenuti na dobro, Bog ga je nagradio upravo onim što mu je u snovima poručio: postao je vrlo moćan čovjek, koji je u godinama gladi spasio svoga oca i braću kao i sam Egipat.

S. Valerija Kovač