DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 12 Zagreb TamarutU DV Brat Sunce u Zagrebu, u utorak 10. prosinca, kao duhovna priprema roditelja djece iz našeg vrtića i sve zainteresirane župljane, prof. dr. sc. Anton Tamarut održao je predavanje na temu „Slavljenje Božića u obitelji“.

Prof. Tamarut podsjetio nas je da je Božić blagdan Božje blizine, blagdan susreta, blagdan radosti koji mi doživljavamo kroz emocije, a da nam je blizak jer je u središtu pozornosti jedna mlada obitelj koja očekuje dijete, jedan bračni par koji očekuje život. Podsjetio nas je na to da i Josip s Marijom dijeli iščekivanje u kojem je nešto poznato, a puno toga nepoznatoga, kao što je to i s mladim parom koji danas iščekuje novi život te da nam je po tome ovo otajstvo tako blisko.

Nadalje nam je profesor posvijestio da današnja obitelj ima izazov da se u periodu iščekivanja radosti Božića isprazni trčeći za materijalnim užicima pa da Božić djeluje uobičajeno, potrošno, besmisleno, rutinski, a da mi trebamo znati slaviti, biti jedno uz drugo bez velikih ciljeva, uživati jedan u drugome samo da smo tu, da možemo šutjeti, razgovarati jer je to Božić i to su otajstva vjere. Potakao nas je da na taj način doživimo ne samo Božić i sve ove dane već svoju obitelj, svoje majčinstvo, očinstvo, roditeljstvo u Božjem promislu susretljivosti, blizine, razgovorljivosti, povjerenja, nježnosti koje se ne trebamo bojati. Naglasio je da se nježnosti ne treba bojati nitko, a osobito muškarci te da ne mislimo da je muškost povezana samo s nekom tvrdoćom i zatajom ikakve emocije. Zaključio je mišlju da je potrebno i da znademo stajati jedni uz druge i da znamo da nikada u Božjem promislu ljubavi nećemo biti sami bilo da nam je došao neki Egipat ili da nam prijeti neki Herod, bilo da doživljavamo neko nerazumijevanje jer Bog će blagosloviti našu ljubav, život koji smo primili od njega, a koji s njime želimo njegovati.

Prisutni su bili roditelji djece, župljani i sestre iz kuće koje su predavača i sve prisutne pozvale na diskusiju o temi i kratko druženje uz kolače sa željom da ovakvih poticajnih predavanja bude i u budućnosti.

Nada Lodeta