DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 12 Zagreb BezgresnaSvetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije pod čijom je osobitom zaštitom naša Družba, sestre franjevke od Bezgrješne na Pantovčaku proslavile su euharistijskim slavljem u samostanskoj kapeli. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je dr. sc. fr. Slavko Slišković, provincijal Hrvatske dominikanske provincije u koncelebraciji s župnikom Pantovčaka vlč. Vladimirom Kerečenijem i vlč. Antom Rotimom.

Slavlje je uzveličao liturgijskim pjevanjem zbor župe sv. Kvirina na Pantovčaku pod vodstvom s. Lidije Grgat.

Razmišljanje o svetkovini Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, fr. Slavko Slišković započeo je mišlju kako Marija nije začeta niti rođena nekako drukčije nego svi ljudi, naprotiv začeta je i rođena kao svatko od nas. „Važno je to kako ne bismo mislili da je Marija neko Božansko biće i da je lako mogla živjeti poslušna Božjoj riječi. Ne, ona je potpuni čovjek, rođen, živio kao svaka druga osoba.” – započeo je fr. Slišković.

Blažena Djevica Marija je početak svijeta boljega, ona je prva osoba u kojoj je pokazano kako grijeh nema zadnju riječ, kako zlo i đavao ne može imati zadnju riječ ljudskog života. Na kraju uvijek stoji dobro, na kraju uvijek stoji Božja pobjeda. Ako nije dobro, onda još uvijek nije kraj, složio se s izrekom.

Osvrnuvši se na smisao Bezgrješnog začeća Marijina, fr. Slišković je naglasio kako je Bog cijelu povijest ljudima progovarao i govorio po posrednicima, koje ljudi najčešće nisu slušali. Kako bi dovršio ljudsko spasenje trebala su mu vrata u svijet, trebala mu je posuda duhovna i škrinja zavjetna, trebala mu je osoba po kojoj će Bog postati čovjekom. Zato je Bog pripravio Blaženu Djevicu, oslobodivši ju od svake ljage grijeha te su u njoj istinska Vrata Nebeska. Isto nije umanjilo Marijinu slobodu. Iako je bila predodređena i pripravljena, Marija je u slobodi mogla izabrati ne odgovoriti na Božju ponudu. Ona se borila s Božjom ponudom, borila se s nerazumijevanjem Božjeg zahtjeva. U tom nam je propitivanju i borbi ostala trajan uzor. Promatrajući životne patnje Majke Marije, moguće je uočiti kako nema životne situacije u kojoj nas ne bi mogla razumijeti. Počevši od začeća izvan braka kad se našla izvan zakona, preko situacije u kojoj nije imala gdje roditi vlastitog sina, izbjeglištva sve do smrti vlastitog djeteta. Doista nema trenutka u našem životu u kojem nas Majka Marija ne bi razumijela i bila zagovornicom.

2019 12 Zagreb Bezgresna 2

Prigodnu propovijed fr. Slavko Slišković završio je pozivom svima na zaufani zagovor Bezgrješnoj Djevici Mariji, koja nam može pomoći da i samo postanemo vrata nebeska, po kojima će Bog ulaziti u svijet, u živote drugih.

Na koncu slavlja, sve prisutne je pozdravila kućna predstojnica s. Zvonimira Nimac, koja je zahvalila predslavitelju Misnog slavlja kao i svima koji su dali svoj doprinos u pripravi istoga. Druženje svih prisutnih se nastavilo u samostanskoj dvorani uz prigodni domjenak.

Tekst: s. Barbra Čavlina

Foto: s. Valerija Kovač