DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 11 Sibenik Dan DruzbeU Šibeniku je 17. studenog svečano proslavljen Dan Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Sestre su time obilježile tristo četrdeset godina od svog ustanovljenja.

Proslava je započela predavanje vrhovne poglavarice s. Terezije Zemljić okupljenim sestrama u interpretacijskom centru katedrale svetog Jakova „Civitas Sacra“. Tijekom predavanja „Utemeljiteljica Družbe sestara franjevki od Bezgrješne službenica Božja majka Klara Žižić i ustanovljenje Družbe (Šibenik, 1679.-2019.)“ s. Terezija je približila životni i duhovni profil majke Klare te povijesne okolnosti njezinog djelovanja u Promini i u Šibeniku. Istaknula je kako lik i djelo majke Klare daje snažno svjedočanstvo svetosti, prepoznate u ostvarenju svih kršćanskih kreposti, teoloških i ljudskih, u herojskom stupnju, do te mjere da je postala „ogledalom ovoga mista“ kako piše u Knjizi od uspomene. Posvemašnja ljubav prema Bogu vidljivo je ostvarena u njezinim djelima i posebnoj osjetljivosti i skrbi za malog, siromašnog čovjeka, izranjenog u duši i tijelu u kojem je prepoznavala samoga Krista. Time je postala prepoznatljiva kao istinita i autentična Kristova nasljedovateljica, bliska ljudima, te su je željeli imati u svojoj sredini kao učiteljicu vjere, pobožnosti i djelatne ljubavi kroz pomoć putnicima, siromašnima, starima i nemoćnima, bolesnima i umirućima.

Svečano euharistijsko slavlje u šibenskoj katedrali sv. Jakova predslavio je šibenski biskup Tomislav Rogić, u koncelabraciji s umirovljenim biskupom Antom Ivasom, katedralnim župnikom don Krešimirom Matešom, župnikom u Vodicama don Franjom Glasnovićem te ekonomom biskupije don Rokom Glasnovićem. U homiliji je o. biskup naglasio: „ Naše Šibenske sestre Franjevke od Bezgrješne na današnji dan obilježavaju svoj Dan Družbe jer se danas navršilo 340 godina otkako su prve dvije sestre: Mara Žižić koja postaje sestra Klara, prva Majka – osnivačica družbe i Kata Burmaz, koja postaje sestra Serafina, postale redovnice i utemeljile družbu časnih sestara koja i danas traje, djeluje, svjedoči. …Teško je zamisliti što je značio taj početak i sa koliko su prepreka sestre Franjevke od Bezgrešne osnovale svoju družbu i započele svoje djelovanje. Ali da su bile vođene Duhom Božjim svjedoči i ova velika obljetnica. Djelo koje su u Crkvi započele, djela milosrđa i svjedočenje vjere traje i danas. Nije li nam to dovoljan znak? Kroz minulih 340 godina prolazile su razna iskušenja, ali nisu nikada odustale služiti Kristu u bratu čovjeku i svjedočiti svoju vjeru u uskrsnuće. Na taj su način ovaj svijet činili boljim svijetom živeći svoje iščekivanje drugog Kristova dolaska. Svjedočeći Krista uskrslog, njemu se nadajući, prolazile su iskušenja ovoga svijeta s molitvom i pouzdanjem u Božju pomoć, Božje vodstvo. Puno, puno puta isprosile su milost Božju da riješi nemoguće, da ih izvede iz opasnosti, da im nadahne novi polet, da im pribroji nove članice koje će nastaviti živjeti vjeru i duh osnivačica: Majke Klare i sestre Serafine. Tko bi izbrojio, opisao, naveo sve poteškoće kojima je Družba bila izložena kroz tih 340 godina? Ili čijom su to mudrošću vođene opstale do danas? Zar možemo sumnjati da je po njihovoj Družbi Bog bio na djelu ovdje u Šibeniku i kamo god su sestre išle. Nisu li bile i ostale znak Kristovih riječi u evanđelju o Božjoj pomoći i vodstvu, u svakoj situaciji koja ljudskim očima izgleda bezizlazna…“

U ime svih sestara zahvalu biskupu Tomislavu Rogiću je izrekla vrhovna poglavarica s. Terezija Zemljić. Za kraj su sestre otpjevale svoju himnu predvođene katedralnim zborom koji je skladnim pjevanjem pod vodstvom Jelene Mikulandre uzveličao ovo slavlje.

Proslavu 340. Dana Družbe sestre su završile molitvom krunice i Večernje na grobu službenice Božje majke Klare Žižić u crkvi sv. Lovre.

Tekst: s. Mandica Starčević

Foto: Ivo Kronja