DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 10 Zagreb Franjo2Svetkovinu svetoga Franje proslavile smo u našoj samostanskoj kapeli u Zagrebu zajedno sa župljanima župe sv. Kvirina. Euharistijsko slavlje predvodio je župnik vlč. Vladimir Kerečeni u koncelebraciji vlč. Ante Rotima, a pjevao je župni zbor pod vodstvom s. Lidije Grgat.

Župnik Kerečeni u propovijedi je istaknuo nekoliko značajki iz života sv. Franje, koje su kroz stoljeća privlačile njegove nasljedovatelje. U liku sv. Franje prepoznajemo čovjeka koji traži Boga, Boga koji daje smisao, puninu, mudrost i umnost. U životu sv. Franje prepoznajemo ljudsku slabost, grešnost, nedostojnost, koja se proslavlja po čudesnoj Božjoj intervenciji.

„Slika sv. Franje koji fizički obnavlja crkvu, govori o ljudima koji su po primjeru i zagovoru sv. Franje odlučiti sagraditi onu duhovnu Crkvu i zajednicu vjernika. Upravo po njegovu životu Bog daje nalog svakome od nas da izgrađujemo Crkvu. Crkva, ili samostan, ili kapela, ili katedrala, ili biskupija nisu tek građevine, institucije, povjerenstva ili uredi. To je uvijek ona temeljna zajednica, temeljni odnos, temeljna komunikacija, to su braća i sestre. U tom otajstvu koje je često skriveno od mudrih i umnih, a objavljeno isključivo samo malenima, možemo prepoznati svu poniznost i jednostavnost onih koji nastoje u svojem životu slijediti primjer sv. Franje,“ objasnio je župnik. Dodao je kako o aktualnosti današnjeg sveca najbolje govori sveti otac papa Franjo: Svojim životom i svojim primjerom, ali i svojim imenom, on neprestano upućuje na primjer poniznog, jednostavnog i siromašnog, ali odlučnoga svetog Franje.

2019 10 Zagreb Franjo

„Bog preko svetoga Franje poziva na izgradnju boljega i ljepšega svijeta, svijeta koji ne poznaje nitko doli Sin, nitko doli oni koji su spremni Sina slušati i prihvatiti i povjerovati mu. I mi poput sv. Franje želimo danas biti svjedoci te Božje izgradnje u našim obiteljima, sredinama, svakodnevnim odnosima. (…) U životu sv. Franje prepoznajemo i umor i opterećenost, često i razočaranje, ali Bog svojih ne napušta. Bog daruje novu snagu i odlučnost kojima možemo ponovno prihvatiti taj izazov da izgrađujemo Božju crkvu.“

Župnik je pozvao u sjećanje sliku sv. Franje koji grli Kristov križ te pozvao i nas da po njegovu primjeru, onda kada nam je teško, kada smo izmoreni i opterećeni, snažnije prihvatimo Kristov križ. Iz njegove žrtve na križu skupljamo snagu za novi početak, za novo sutra.

„U liku sv. Franje prepoznajemo tolike pojedince koji se svojim životom trude činiti dobro. Iako ih svijet ne prepoznaje, nastojmo mi prepoznati ono što je dobro, istinito i pravedno. Nastojmo mi biti ljudi dobrote, istine i pravednosti. Jedino taj put vodi prema nebu. To je često put patnje i osporavanja, ali u konačnici put koji vodi u nebo,“ kazao je župnik Kerečeni.

Nakon euharistijskoga slavlja zajedništvo s našim župljanima nastavile smo uz „slatku“ zakusku te ugodnu bratsku i sestrinsku riječ.

Tekst i foto: s. Valerija Kovač