DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 10 Sibenik FranjoU zajedništvu sestara iz kuće matice te pristiglih sestara s okolnih župa, u kući matici je svečanim euharistijskim slavljem svečano proslavljena svetkovina sv. Franje. Euharistijsko slavlje predslavio je generalni vikar Šibenske biskupije mons. Marinko Mlakić.

Svoju homiliju temeljio je na upravo pročitanim svetopisamskim tekstovima: Sir 50,1.3-7; Ps 16, Gal 6,14-18; Mt 11,25-30: „U Pavlovoj poslanici Galaćanima upečatljiva je rečenica: A ja, Bože sačuvaj da bih se ičim ponosio osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojem je meni svijet raspet i ja svijetu. Vjerujem da svima koji poznaju lik sv. Franje, iz ove rečenice se vrlo lako pojavi on sa svojim životom koji na poseban način odražava Kristovu tajnu. On, koji je krajnje dosljedno živio evanđeoski ideal, napose ideal siromaštva i ljubavi prema trpećem Kristu, nameće nam se kao najsjajnije ostvarenje ove misli koja je Pavlu upravljala njegov život.

Evanđelje je prepuno Božjih zahtjeva koje Isus iznosi svojim apostolima kada ih poziva da ga nasljeduju. Križ je simbol Isusove otkupiteljske muke. On također predstavlja svu zahtjevnost puta na koji Krist poziva one koji ga žele nasljedovati. Zamrziti svoj život, uzeti križ, ljubiti neprijatelje, okrenuti drugi obraz, prodati sve što imaš, biti sluga…, to su zahtjevi koje je Isus stavljao pred svoje učenike. A tako i pred nas. S obzirom da su to iznimno teški zahtjevi i da je naša narav ranjena grijehom, prvi nutarnji impuls koji se u nama pojavi kada čujemo sve ove rečenice jest otpor. U njima je sadržano sve suprotno od onoga za čime mi po svojoj naravi težimo. Isus od nas traži da budemo sve ono što mi sami od sebe niti možemo niti želimo biti. U našoj naravi je biti mudar, jak, uspješan, misliti na sebe, biti bogat, postići da drugi nama služe, da nas se naši neprijatelji boje i poštuju nas… U postizanju takvih ciljeva mi očekujemo pronaći radost, zadovoljstvo, utjehu, ispunjenje težnje za kvalitetnim životom. A sve ono što nam ovo uskraćuje doživljavamo kao gubitak, poraz… I tome se opiremo. U svemu ovome je razlog zašto sve Isusove zahtjeve doživljavamo kao pravo nasilje nad svojom prirodom, kao poziv lomimo svoje biće. Zbog takvog nutarnjeg otpora pred evanđeoskim zahtjevima lako padnemo u napast da ih pokušamo nekako izbjeći, zaobići, ublažiti, relativizirati, prilagoditi svojoj grješnoj naravi.“ U nastavku je promišljao o duhovnom i moralnom relativizmu koji sve više uvlači i u crkvene strukture i redove, a završio je poticajem „Odgovor je u današnjem evanđelju. Isus nam želi pomoći da doživimo istinsku radost života, da nađemo spokoj svojim dušama. On hvali Oca što je otajstva kraljevstva objavio malenima, a sakrio od mudrih i umnih. Da bismo doživjeli božansku radost, za koju smo od početka stvoreni, potrebno je da budemo maleni, da se odreknemo svega što nas priječi u istinskoj radosti, svih zabluda, svake sebičnosti, svih grijeha i slaboća. Zato nas poziva da se učimo od njega, koji je krotka i ponizna srca, jer ćemo samo tako pronaći spokoj dušama svojim. Sveci su nam uzori upravo zato jer su se opirali svojoj grješnoj naravi, ali i svim lažnim duhovima vremena da bi ostajali vjerni Bogu. Sv. Franjo je zbilja u tome sveti primjer.

Zato nam je on svima, cijeloj Crkvi, a osobito vama, njegovim duhovnim kćerima, božanski dar. Njegova malenost i poniznost itekako imaju poruku za današnji svijet, za nas kojima ga Crkva stavlja kao uzor, za vas koji živite po njegovim pravilima, ali i za sve koji traže put do istinske radosti.“

Zajedništvo je nastavljeno za sestrinskim stolom gdje nam se u dijeljenju radosti pridružio i Šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Tekst i foto: s. Mandica Starčević