DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2019 09 Grljevac seminarU našem samostanu u Podstrani, 31.08. i 01.09. održan je drugi turnus seminara trajne formacije „Autoritet i posluh u redovničkoj zajednici“ pod vodstvom fra Ivana Bradarić, gvardijana u samostanu sv. Frane u Šibeniku i rektora nacionalnog svetišta sv. Nikole Tavelića.

Seminar je započeo molitvom i zazivom sv. Franje u 9h. Prvi dan je obuhvaćao 2 predavanja (ujutro i poslijepodne) te rad u grupama. Dan je završen sv. Misom koju je sviranjem uzveličala naša s. Nikolina. Raspored drugog dana je izgledao malčice drugačije. Prva je bila sv. Misa u 9h na kojoj je sudjelovao i narod. Zatim treće u nizu predavanje prije ručka te završno s kojim je i seminar završen u poslijepodnevnim satima.

U predavanjima fra Ivan nam je nastojao prikazati osim teškoća i zahtjevnosti riječi „poslušnost“ i pozitivne strane poslušnosti koje su plodonosne i za pojedinu sestru i za cijelu zajednicu. Isto tako se trudio da nam posvijesti važnost slušanja navodeći razne oblike slušanja preko biblijskih likova (Abraham, Mojsije...), svetaca, posebno ističući vrhunac poslušnosti u Isusu Kristu. Naglasio nam je kako duhovno neće nadoći samo te kako je uz Božju milost potreban i naš doprinos pri čemu nas je upozorio na opasnost koja se često događa u našim zajednicama. Trudimo se i dajemo sve od sebe čak i sami sebe u usputnim službama koje obavljamo te ih obavljamo na vrhunskoj razini dok pri tom naš poziv ostaje na nižoj razini, sa strane. Čekamo rješenja koja će sama doći, osobu koja će sve uvesti u red dok pri tom bježimo od vlastitih obaveza, odgovornosti i odnosa. Ostajemo zatvorenici svojih problema, umjesto da se okrenemo prema van, od svoje sebičnosti. Zajednica nema samo davnu i slavnu prošlost koje se trebamo spominjati i prepričavati nego joj trebamo izgraditi i slavnu budućnost. A to će nam uspjeti samo ako pustimo Boga da u naše starine svojim Duhom uvede novinu.

2019 09 Grljevac seminar2

Služeći se pričom o žabi koja je pobijedila u naizgled nemogućem zadatku penjanja jer je bila gluha fra Ivan nam je nastojao dočarati moć slušanja krivih glasova. Ta žaba jedina je pobijedila jer nije čula publiku koja je govorila kako je to nemoguće, kako neće uspjeti. Tako bi i mi trebali na svome putu svetosti koristiti tehniku gluhe žabe na one glasove koji nas obeshrabruju, sputavaju pa i na ogovaranje, klevetanje. Kako postati gluhi na ove glasove, a vježbati se u slušanju i pokornosti jedinom pravom Glasu, Božjem glasu najbolje nas mogu poučiti brojni sveci koji su nam sami potvrda da je Bogu sve moguće, primjeri ustrajnosti, slušanja, odgovornosti i zagovornici, a prije svih bl. Djevica Marija koja je bila izvrsna učenica, slušateljica i vršiteljica Božje Riječi.

Potrebni su nam poticaji da stignemo do cilja i njih trebamo tražiti. Hraniti se poticajima koji nas guraju prema cilju, a ne od njega jer kako kaže Biblija „ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj Riječi koja izlazi iz Božjih usta“. Ako je čitav život vjernika traženje Boga onda svaki dan postaje umijeće učenja slušanja Boga i vršenja Božje Riječi. To je zahtjevna škola, ali isplativa.

S. Valentina Sitaš