DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 7 Grljevac duh vjezbeTreći turnus duhovnih vježbi, održanih u samostanu u Podstrani od 9. do 13. srpnja 2018., predvodio je dr. sc. fra Domagoj Volarević profesor na KBF u Splitu i domagistar bogoslova franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. 
 
Tema razmatranja duhovnih vježbi bila je središnja stvarnost kršćanskog života, euharistijsko slavlje. Voditeljeva specijalizacija u liturgiji usmjerila je promišljanja o Misnom slavlju iz optike liturgije, temeljeći se na Općoj uredbi Rimskog misala koja utvrđuje dostojanstvo i važnost Euharistijskog slavlja kao djela Krista i naroda Božjega. 
 
Smisao i imperativ razmatranja bilo je intelektom i duhom iznova pokušati ponirati u otajstva koja slavimo, uz svijest otajstvenosti euharistije koju ljudska ograničenost ne može potpuno proniknuti. Voditelj je pokušao iznova pobuditi shvaćanje Euharistije kao vrhunca djela kojim Bog posvećuje svijet u Kristu i štovanja koje ljudi iskazuju Ocu, klanjajući mu se po Njegovom Sinu Isusu Kristu. Svi drugi sveti čini, sakramenti i djela kršćanskog života usko su povezana s Euharistijom, iz nje izviru i k njoj su upravljena. U zahvalnom slavlju euharistije, koje služi za proslavu Boga i posvećenje ljudi, cijela kršćanska zajednica sudjeluje i iz nje crpi obilne plodove za život, u svrhu čega ju je Krist Gospodin i ustanovio kao žrtvu svoga Tijela i Krvi i povjerenu svojoj zaručnici Crkvi za spomenčin svoje muke i uskrsnuća. 
 
Ulazeći u srž pojedinih misnih dijelova, fra Domagoj je koristeći plod tradicije i iskustva Rimske crkve, nastojao osvijestiti naučeni, a ponekad previđeni opći sastav mise koja ovjekovječuje žrtvu križa u kojoj je Krist stvarno prisutan u samom skupu Božjeg naroda sabranog u jedno u Njegovo ime, u osobi službenika, u svojoj riječi i supstancijalno i trajno u euharistijskim prilikama. Ta svijest uvijek iznova pobuđuje u kršćaninu stav zahvalnosti i odgovornost dostojanstvenog i djelatnog sudjelovanja na ovozemaljskom izvoru milosti Gospodnje. Duhovnik se, govoreći o dostojanstvu blagovanja za stolom Gospodnjim, osvrnuo na poziv pape Franje koji Euharistijsku žrtvu ne vidi kao nagradu dobrima nego lijek bolesnima. 
 
U govoru o redovničkom životu kao obliku života koji predoznačuje nebeske stvarnosti, fra Domagoj je kroz obrasce obredne mise zavjetovanja tumačio vrjednosti redovničkog posvećenja kao plodove djelotvorne krsne milosti u pojedincima koja se po zavjetima produbljuje. Promatrajući redovničke zavjete iz spomenute perspektive, voditelj se osvrnuo na odnosnu ili relacijsku dimenziju zavjeta preko kojih redovnici i redovnice, ostajući vjerni evanđeoskom savršenstvu, uvećavaju svetost Crkve i snagu njezina apostolskog rada. 
 
Petodnevne duhovne vježbe završile su svečanim euharistijskim slavljem i pjevanom zahvalom Te Deum s molitvom da se Gospodin udostoji utrditi u odluci sestre koje živo žele sveto i predano slijediti Krista i dati svjedočanstvo evanđeoskog života i sestrinjske ljubavi. 
 
Tekst: s. Barbra Čavlina
Foto: s. Zvonimira Nimac