DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 6 Sibenik novakinje 2U sklopu ovogodišnjeg izleta Novicijatske škole u organizaciji Povjerenstva Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara i poglavarica za početnu formaciju, kandidatice, postulantice, novakinje i njihove magistre posjetile su našu kuću Maticu u Šibeniku. 
 
Nakon posjeta franjevačkom samostanu Majke od Milosti i crkvi Gospe Visovačke na otoku Visovcu te Skradinskom buku na Krki, sestre su u Šibeniku potražile najznačajnije povijesne i kulturne znamenitosti. Među iste nesumnjivo pripada samostan sestara franjevki od Bezgrješne, najstarije izvorno hrvatske redovničke zajednice. 
 
Kandidatice, postulantice, novakinje i njihove magistre je primila i pozdravila kućna predstojnica, s. Nevenka Grgat te im uz dobrodošlicu, ukratko predstavila Družbu i njezinu utemeljiteljicu službenicu Božju majku Klaru Žižić. Sestre su imale priliku razgledati samostan i galeriju s vrijednostima koje čuva poput ikone Bogorodice s Djetetom koju su majci Klari poklonila braća Omelići. Nakon kratkog druženja, okrjepe i nezaobilaznog fotografiranja, sestre je po ulicama Šibenika provela s. Barbra Čavlina. Posjetile su nacionalno svetište sv. Nikole Tavilića gdje ih je gvardijan samostana i upravitelj svetišta fra Ivan Bradarić upoznao s likom prvog hrvatskog sveca mučenika, nakon čega su razgledale izložbu fotografija o životu i mučeništvu sv. Nikole. 
 
Obilazeći staru gradsku jezgru, pripravnice i njihove odgojiteljice posjetile su simbol šibenske kulturne i sakralne baštine, katedralu sv. Jakova. Povijest gradnje katedrale i najpoznatije elemente katedrale ukratko im je predstavila s. Barbra te su nakon pjesme Blaženoj Djevici Mariji čija je slika štovana kao Gospa od Plača iz 15. stoljeća ugrađena u glavni oltar, obišle Dalmatinčevu krstionicu. 
 
Šetnjom uz poznatu šibensku rivu, završilo je kratki posjet sestara Šibeniku, uz nabrajanje poznatih i važnih odredišta u Šibeniku kojeg moraju posjetiti nekom drugom prilikom. 
 
Bogata fotogalerija može se pogledati na linku: http://www.redovnistvo.hr/vijesti-hkvrpp/novosti/izlet-novicijatske-skole1
 
S. Barbra Čavlina