DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 5 Sibenik Valerija„Aktualnost redovničkih zavjeta danas“ bila je tema seminara trajne formacije, koji je održan u kući matici u Šibeniku, 19. i 20. svibnja pod vodstvom s. Valerije Kovač. Sudjelovalo je više od trideset sestara iz kuće matice, biskupije, Primoštena, Drniša i Grljevca. 
 
S. Valerija je za razmišljanje o zavjetima odabrala dva polazišta: pojasnila je što znači dati Bogu zavjet i analogno tome zavjetovati se, te koji teološki i evangelizacijski sadržaj se može iščitati iz biblijske paradigme „izlaska“, koju često kao zadatak za Crkvu danas naglašava papa Franjo. Potom je iz biblijske, teološke i egzistencijalne perspektive potaknula sestre na zajedničko razmišljanje o teološkom smislu redovničkih zavjeta i njihovu življenju u svakodnevnom životu pojedine redovnice i cijele redovničke zajednice. 
 
U završnom dijelu predstavila je odabrane primjere iz Biblije i povijesti Crkve kao nadahnjujuće uzore za život po redovničkim zavjetima: Abrahama – primjera povjerenja i poslušnosti Bogu, Martina iz Toursa – primjera poniznosti i ljubavi prema bližnjemu te Mariju Magdalenu – primjer žarke ljubavi i vjernosti Isusu. Sestre su sa zanimanjem sudjelovale u zajedničkim razmišljanjima i razmjeni iskustava iz svoga dugoga i bogatoga redovničkoga života. (VK)