DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 5 TravnikNacionalni mariološko-marijanski kongres s temom „Gospina Bosna – pod okriljem ‚Rajske Djeve‘“ započeo je u četvrtak 10. svibnja euharistijskim slavljem, koje je u sjemenišnoj crkvi pri Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku predvodio kardinal Vinko Puljić,
 
u koncelebraciji prof. dr. sc. Ivana Karlića predstojnika Hrvatskoga mariološkog instituta, mr. sc. Željka Marića rektora KŠC „Petar Barbarić“  te drugih svećenika, onih iz okolnih župa i sudionika kongresa. Trinaesti po redu nacionalni mariološko-marijanski kongres organizirao je Hrvatski mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u suorganizaciji s KŠC „Petar Barbarić“, Katoličkim bogoslovnim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i Franjevačkom teologijom Sarajevo.
 
Pozdravne govore drugog dana kongresa uputili su u ime domaćina i organizatora: doc. dr. sc. s. Valerija Kovač tajnica HMI-a, don Željko Marić rektor KŠC “Petar Barbarić”, dr. sc. Danimir Pezer dekan Franjevačke teologije Sarajevo, prof. dr. sc. Darko Tomašević dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. sc. Ivan Karlić predstojnik HMI-a, mons. dr. sc. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski administrator trebinjsko-mrkanski i mons. dr. sc. Pero Sudar pomoćni biskup vrhbosanski. Pročitana je i pismena čestitka mons. dr. sc. Tome Vukšića vojnog ordinarija u BiH.
 
Održano je dvadeset izlaganja o različitim mariološko marijanskim temama. U prvom bloku predavanja, koje je moderirala doc. dr. s. Valerija Kovač, govorilo se o marijanskim svetištima u Bosni i Hercegovini. Fra Petar Lubina predstavio je nastanak, osobitosti i ulogu marijanskih svetišta u Olovu, Komušini, Rami i na Stupu. Mons. dr. Pero Sudar, na temelju usmene predaje, govorio je o hodočašćima i pobožnosti u svetištu Gospe od Kondžila u povijesti i danas. Dr. fra Slavko Topić je izlagao o svetištu Gospe Olovske s naglaskom na značenju procesija, ozdravljenja i drugih čudesa koja su se događala kroz povijest. Doc. dr. sc. fra Daniel Patafta prezentirao je Olovske tragove u Iloku u 18.  stoljeću.
 
U drugom bloku predavanja, koje je moderirao prof. dr. sc. Ivan Karlić, o razvoju svetišta Kraljice mira u Hrasnom govorio je mr. sc. don Ivan Turudić, stavivši naglasak na važnost molitve za mir kao razlog i cilj utemeljenja samoga svetišta. Prof. dr. sc. Niko Ikić analizirao je pastoralne poslanice nadbiskupa Josipa Stadlera, iz kojih je naglasio značajke mariologije i osobne pobožnosti prvoga vrhbosanskoga nadbiskupa. Dipl. theol. Lidija Miler predstavila je lik Majke Božje prema životu i spisima bl. Ivana Merza. Doc. dr. sc. Jasminka Brala-Mudrovčić analizirala je lik BDM u djelima fra Matije Divkovića, koja su pisana s ciljem poučavanja puka u pobožnosti, duhovnom i moralnom životu.
 
U trećem bloku predavanja, koje je moderirao fra Petar Lubina, predstavljena su književno-glazbena djela s marijanskom tematikom. Dr. sc. Hrvojka Mihanović-Salopek izlaganjem i kratkim filmskim isječkom predstavila je kraljicu Katarinu Kosača Kotromanić i njezino zavjetno hodočašće Gospi Jezerskoj u benediktinskoj opatiji na Mljetu. Prof. dr. sc. Ivan Karlić i mag. theol. Milan Gelo analizirali su iz mariološke perspektive Franjin pozdrav BDM, molitvu koja je bila raširena i po franjevačkim samostanima u Bosni. Biserka Draganić iznijela je ulomke molitvenih pjesama u čast Mariji iz lirike bosansko-hercegovačkih pjesnika. Kristina Repar se osvrnula na neke marijanske pjesme iz izabranih pjesmarica.
 
Četvrti blok predavanja moderirao je doc. dr. sc. fra Daniel Patafta. Rektor Katoličkog školskog centra mr. sc. don Željko Marić analizirao je oblike pobožnosti koje su u sjemeništu u Travniku započeli oci isusovci, a njeguju se do danas. Dr. Sc. Mirela Hrovatin i student teologije Rafael Mlinar su iz perspektive kulturne antropologije izlagali o pobožnosti vjernika katolika na području Banjolučke biskupije, na primjeru studije koju su proveli u mjestu Ljubija. Doc. dr. sc. s. Valerija Kovač i mag. theol. s. Tea Barnjak predstavile su zastupljenost i sadržaj mariološko-marijanskih tema u reviji „Svjetlo riječi“, posebno kroz biblijski govor o Mariji, prigodno odabrane teme, marijanska svetišta i likovno-umjetnički izričaj. Dr. sc. Hrvoje Kalem analizirao je lik Marije u djelima nadbiskupa Ivana Šarića: u komentarima Novoga zavjeta, u izabranim propovijedima i okružnicama te u njegovu pjesništvu.
 
Peti blok predavanja moderirala je doc. dr. sc. Andrea Filić. O liku Bogorodice u usmenoj tradiciji Ukrajinaca i njegovoj prisutnosti kod grkokatolika u Bosni i Hercegovini, na temelju empirijski provedenog istraživanja, govorila je mag. theol. s. Emanujila Vishka. Izv. prof. dr. sc. Marija Pehar i student poslijediplomskog studija Siniša Mujabašić istražili su i kritički se osvrnuli na marijansku religioznu praksu muslimana u svetištima u BiH, posebno u Olovu, Komušini i na Stupu. O povijesti i značenju nekadašnje crkve sv. Marije, danas spomenika kulture, u Jajcu izlagao je doc. dr. sc. Anto Barišić. Zadnje predavanje bilo je posvećeno Seoničkoj Velikoj Gospi – najstarijem hodočasničkom mjestu u Duvanjskom kraju, a održao ga je dr. sc. Zvonko Džankić.
 
Uz znanstveni dio, na kongresu je stavljen i veliki naglasak na marijansku pobožnost i kulturu. Tako su sudionici kongresa prvoga dana posjetili zavjetnu kapelicu Gospe Snježne na Vlašiću. Drugoga dana euharistijsko slavlje je u crkvi Uznesenja BDM, u župi Dolac kraj Travnika predvodio je mons. Pero Sudar. Treći dan su hodočastili u svetište Rama-Šćit, a četvrti dan kongres je zaključen euharistijskim slavljem u crkvi sv. Josipa u župi Rankovići kod Travnika. Osim toga, za kongres je bio priređen veoma lijep koncert marijanskih pjesama, na kojem su nastupile različite vokalne skupine i solo-izvođači.
 
Trinaesti nacionalni mariološko-marijanski kongres, koji organizira Hrvatski  mariološki institut Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, završen je u nedjelju 13. svibnja 2018.
 
Na sljedećem linku moguće je pogledati video-prilog o otvaranju kongresa: https://www.youtube.com/watch?v=NA7waTNac7w
 
Tekst i foto: s. Valerija Kovač