DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 4 Grljevac vrticU sklopu projektnog istraživanja na temu: „Dinosauri“, u utorak 10.4.2018. starija odgojna skupina DV Brat Sunce iz Podstrane, posjetila je Prirodoslovni muzej u Splitu.
Proteklih mjeseci u vrtiću glumimo male paleontologe te smo u muzeju odlučili potražiti odgovor na Davorovo pitanje: “Je li meteor kriv za izumiranje dinosaura?“ Po dolasku, jedna grupa djece je bila raspoređena na radionici, dok je druga razgledavala izložbene eksponate s kustosima.
 
Na radionici smo vidjeli kratak animirani film o životu dinosaura, njihovoj podjeli, razmnožavanju, a djeci se osobito svidjelo što su čuli kako su se dinosauri glasali. Svi zajedno su pokušali oponašati zvuk glasanja tih velikih gmazova. Kustos im je pokazao jedan fosilni ostatak otiska dinosaurovog stopala. Jedan dječak je rekao kako ga je iznenadilo što je vidio da dinosaur ima tri prsta a ne dva.
 
Dječju pažnju je izazvao eksperiment nastanka erupcije vulkana. U malim grupicama su oblikovali vulkan od gline, te je kustos u samo srce vulkana stavio malo sode bikarbone i octa, što je izazvalo pravu erupciju njihovih vulkana.
 
Davor je dobio odgovor na svoje pitanje, saznavši nešto što prije nije znao. Kustos nam je otkrio da je za izumiranje dinosaura zaslužan  pad meteora koji je izazvao veliki tsunami te ostale prirodne katastrofe (erupcije vulkana, onečišćenje atmosfere vulkanskim pepelom, zahlađenjem ...) U vrtiću smo odlučili naučiti nešto više o pomicanju litosfernih ploča uslijed kojih dolazi do potresa i vulkanskih erupcija.
 
Nakon 45minutne radionice, grupe djece su se zamijenile. Prošetali smo „Šumom životinja“, gdje smo vidjeli prepariranog vuka, poskoka, srnu, sivog sokola i mnoge dr. 
Od ostalih izložbi vidjeli smo još „Priče iz mora“ te „Malakološku zbirku obitelji Bakotić“.
 
Odgojiteljica Tihana Boban