DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 4 Sibenik duh vjezbeDrugi turnus duhovnih vježbi za naše sestre održan je u kući matici u Šibeniku 9.-13. travnja pod vodstvom generalnog vikara Šibenske biskupije mons. Marinka Mlakića.
 
Cjelokupne duhovne vježbe prožete su promišljanjem o Isusovim blaženstvima (Mt 25). Matej započinje Govor na gori koji obuhvaća tri poglavlja unutar kojih Isus izriče svoju viziju čovjeka i svijeta. Misli u ovom govoru su vrlo konkretne. Srž Govora su osam blaženstava, koja predstavljaju put obraćenja koji vodi čovjeka u život vječni.  Stoga je blaženstva potrebno slušati i prihvatiti. U slijedu razmatranja duhovnik je ulazio u srž svakog blaženstva. Kao zaključak dijela razmatranja o blaženstvima duhovnik je istaknuo kako je blago onima koji slušaju Isusa. Razlog radosnog trpljenja za Krista je nada da vidimo iznad tih patnja, a to je Isus Krist u kojem vidimo put ostvarenja blaženstva.  Svojim primjerom nam pokazuje najbolji primjer blaženstva. On je poslušan d smrti na križu. 
 
U razmatranju o mudrim djevicama duhovnik je naglasio povezivanje života u jednu cjelinu: sadašnji život i život vječni. Isus u ovoj prispodobi  usmjerava našu pažnju  na činjenicu da nismo stvoreni samo za ovozemaljsku stvarnost. To je dio Isusove eshatološke besjede. Biti mudar znači živjeti sadašnjost s pogledom usmjerenim u budućnost. Za to nam se valja opskrbiti uljem vjere. 
 
Tijekom duhovnih vježbi duhovnice su pohodile grob utemeljiteljice majke Klare Žižić u samostanskoj crkvi sv. Lovre gdje je duhovnik slavio euharistijsko slavlje. Na grobu su se zadržale u zajedničkoj i osobnoj molitvi. 
 
Zahvalnost koja je isticana u mnogim sastavnicama razmatranja neka prožima duhovnice u njihovim dužnostima na koje se vraćaju kako bi odrazile u suodnosima Isusova blaženstva.
 
Tekst i foto: s. Mandica Starčević