DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 3 Mirjana AkrapDana 22. ožujka 2018. godine, u Kući matici u Šibeniku, preminula je s. Mirjana Akrap  u 78. godini života i 60. godini redovništva. Sprovodni obred bit će u subotu 24. ožujka 2018. u 14.00 sati na šibenskom groblju Kvanj, potom će se slaviti Sveta Misa zadušnica u župnoj crkvi Gospe van Grada.  
Sestra Mirjana, krsnim imenom Neda, rođena je 6. travnja 1940. godine  u župi Bisko, općina Trilj , od oca Bože i majke r.  Videka. U Družbu sestara franjevki od Bezgrješne u Šibeniku, primljena je 28. studenog 1955. godine, u novicijat je primljena u  3. ožujka 1957. U Šibeniku je položila prve redovničke zavjete 4. ožujka 1958.,  a doživotne zavjete 5. listopada 1961. godine.  
 
Nakon položenih zavjeta  bila je spremna poći  na službu prema potrebama Družbe I Crkve. Smisao svoga posvećenja pronašla je u nesebičnom služenju Bogu i ljudima. Radila je kao pastoralna suradnica u župi Hrnetić kod Karlovca, zatim pružala pomoć u kućanskim poslovima u franjevačkom samostanu OFMConv na Cresu. Od 1963.-1966. djelovala je u župi Primošten. U župi Skradin u ljetnim mjesecima 1966. godine, uz drugu sestru poslana je s. Mirjana za sakristansku službu, crkveno pjevanje i vjeronauk.  
 
Od 1967. – 1971. radila je sa sestrama u franjevačkom samostanu na Sumartinu, u župi Promina, vršila sakristansku službu, predvodila liturgjsko pjevanje, djeci držala vjersku pouku. Iz Promine je premještena u Beograd u župu koju su vodili francuski svećenici Apsuncionisti, gdje je od 1971. do 1973. djelovala kao pastoralna suradnica.
 
Zbog potreba zajednice iz Beograda  je premještena u Austriju-Beč gdje je radila kao njegovateljica bolesnih i nemoćnih od 1973. do 1976. godine. Istu službu nastavila je vršiti u Domu starih i nemoćnih u Burgkirchenu u Njemačkoj. Kad su sestre proširile karitativno djelovanje u  Domu St. Michael  u Minhenu - Perlach na tom mjestu s. Mirjana je radila  od  1980. do 2000. godine. Punih 27 godina izvan domovine kao njegovateljica bila je na službu bolesnima i nemoćnim osobama. Istovremeno je dala svoj doprinos predvođenjem pjevanja i sviranja u kapeli za članove Doma.
 
Ulaskom u mirovinu u jubilarnoj 2000. godini iz Munchena se vratila u kuću Maticu u Šibenik. Nastavila je zdušno raditi i biti na raspolaganju prema potrebama zajednice. Prihvatila je službu servirke u našem vrtiću Brat Sunce. Uz taj posao od  2001. rado je  prihvatila vođenje liturgijskog  pjevanja i sviranja u župi sv. Elizabete u Njivicama, ujedno je bila i članica župnog vijeća. U samostanskoj crkvi sv. Lovre u Šibeniku nedjeljom je predvodila pjevanje na večernjoj  misi, prema potrebi rado je predvodila liturgijsko pjevanje u župi Jadrtovac kraj Šibenika.
 
Zbog narušenog zdravlja i loma kuka od prošle godine posve iznemogla bila je ovisna o liječničkoj i sestarskoj pomoći. Strpljiva i tiha, volila je moliti, slušati Katolički radio, meditaciju, molitvu krunice nije ispuštala iz ruku. Molila je za potrebe Družbe i Crkve. Sestra Mirjana je bila uzorna u vršenju povjerenih dužnosti, skromna i jednostavna, osjetljiva za potrebe ljudi.
  
 S. Zdravka Gverić