DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2018 3 Grljevac vrticDana 21. ožujka s početkom u 17.30 u samostanskoj kapelici sestara Franjevki od Bezgrešne u Podstrani održan je dječji križni put i sveta misa koju je predvodio don Jakoslav Banić , župnik Dubrave.
Zajedno sa svojim roditeljima djeca su čitala molitve koje su pratile križne postaje. Veliki ponos se dao iščitati na njihovim malenim licima jer su zajedno sa svojim tatama i mamama prolazili sve postaje teškoga i krvavoga Isusovoga puta do Uskrsnuća. Uvježbano i usklađeno su i pjevali korizmene pjesme natječući se tko će biti bolji. Potom je uslijedila sveta misa. Svoju propovijed don Jakoslav je uputio roditeljima, ali i djeci kojima je postavljao zanimljiva pitanja o njihovim roditeljima. Osvrnuo je se i na blagdan svetoga Josipa koji smo proslavili. Ukazao je na vrline koje su krasile svetoga Josipa; poniznost, odlučnost, pravednost i čvrstoća i zamolio roditelje da pokušaju slijediti u tome svetoga Josipa. Ukazao je i na jednu čestu pojavu koja vrijeđa brak , a to je uspoređivanje pa se često zna čuti među supružnicima : „Zašto nisi ti kao on/ona“? ; „ Ugledaj se malo na nju/njega.“  Savjetovao je da se ne postavljaju takva pitanja jer svi smo mi od Boga stvoreni , jedinstveni i posebni. Don Jakoslav je istakao i veliku žrtvu svetoga Josipa koji je sanjao da će biti otac i nastaviti svoju lozu, a on onda svoje očinstvo predaje zalog za Božjega sina. U svetomu Josipu zapravo pronalazimo odgovor na pitanje da ono što je moje, nije moje, nego je došlo od Boga. Toliko je roditelja koji ne mogu imati djecu, sve svoje daju kako bi čuli ono što mi kao roditelji čujemo svakoga jutra : „Tata, mama!“ Predložio je roditeljima da se zapitaju koliko su čvrsti u svome očinstvu i majčinstvu. Zapitao je u tom trenutku i djecu viču li puno roditelji na njih što je izazvalo lavinu smijeha budući da je bilo raznih odgovora. Potom se osvrnuo na osmu postaju križnoga puta  koja ga je posebno dirnula kada su djevojčice Ana Burnać i Ivana Vrdoljak izrekle sljedeću molitvu : Gospodine , mi želimo biti radost svojim roditeljima. Često mi plačemo jer se oni svađaju , rastavljaju , bježe... Sve nas poveži iskrenom ljubavlju da budemo jedno srce i jedna duša. Svećenik se zaustavio na riječi „bježe“.. Podsjetio nas je kako je goruća tema ovih dana rodna ideologija i kako se zapravo ista ta rodna ideologija odavno uvukla u naše domove. Često na dječja pitanja odgovorimo da se pita drugi roditelj. Ne želimo prihvatiti nikakvu odgovornost i odlučnost  i zapravo bježimo od odgovornosti. Upozorio je roditelje kako nisu spremni na žrtvu, a Isus o žrtvi kaže ovako : „Tko nije spreman umrijeti za drugoga, nije mene dostojan i tko ne umre neće donijeti plod.“ Poručio je roditeljima da je žrtva koju dajemo za svoju djecu umiranje i koliko mi budemo umirali toliko će naša djeca rasti.Parafrazirao je i riječi Pape Franje koji kaže nek se roditelji svađaju, ali nek ne idu spavati dok jedno drugome ne kažu volim te i oprosti. U tome je , ističe don Jakoslav , protkana poniznost , pravednost, ljubav, iskrenost i čestitost. Dakle sve ono što krasi jednoga oca i jednu majku. Dao je zadatak roditeljima da idućih sedam dana jedno drugome kažu prije odlaska na počinak oprosti i volim te.
 
Djeca su također dobila zadatak da pitaju svoje majke kako bi opisale miris koji su osjetile prvi put kada su primile svoje novorođenče u ruke. Nakon Božjega blagoslova don Jakoslav je svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs. Djeca su završnim pjesmama uveličali svetu misu. Pod pratnjom djevojčice Jelene Puljak otpjevali su na afričkom jeziku pjesmu Isuse, volim te. Odgojiteljice kao i voditeljica časna sestra Ljilja Stipić na kraju svete mise su podijelile očevima čestitke koje su njihova djeca napravila za Dan očeva. 
 
Jelena Vrdoljak