DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
 
2018 2 Grljevac BarisicU sklopu svog pastirskog pohoda župama Poljičkog dekanata, msgr. Marin Barišić, nadbiskup splitsko - makarski pohodio je, u petak 23. veljače, u popodnevnim satima, župu Gospe od Zdravlja u Podstrani
 
i tom prigodom je, u pratnji župnika don Ivice Barišića i tajnika don Gabrijela Kambera posjeti naš samostan i susreo se sa svim sestrama. S. Imelda Pešić, poglavarica samostana, zaželjela je nadbiskupu dobrodošlicu u ime svih sestara. U svom pozdravnom govoru upoznala je nadbiskupa o apostolskom djelovanju sestara istaknuvši veliki duhovni doprinos i njihovu duboku ucijepljenost u cjelinu života ovog mjesta i župe, kako radom u Dječjem vrtiću Brat sunce, tako i pastoralnim i karitativnim radom u župi. Poziv kojeg su sestre primile usred Crkve  i za Crkvu, svoju ugrađenost u mjesnu splitsko-makarsku Crkvu u kojoj se ostvaruje jedna, sveta katolička i apostolska Crkva sestre će i dalje živjeti radosno služeći Bogu preko služenja bratu čovjeku i brizi za sve stvoreno, napose molitvom po primjeru svetog oca Franje i svoje utemeljiteljice službenice Božje majke Klare Žižić, sudjelujući u svim zbivanjima i vjerničkim događajima u našoj nadbiskupiji među kojima je i Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, istaknula je s. Imelda. 
 
U svom obraćanju sestrama nadbiskup je najprije izrazio zahvalnost za sve dobro kojim sestre obogaćuju ovaj dio splitske nadbiskupije. Napose za apostolski rad preko Dječjeg vrtića i župnog pastorala koji je na poseban način od velike pomoći obiteljima. Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom duhu naša mjesna Crkva priprema se za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života. Nadam se da će to biti jedan događaj poput onog događaja koji je bio prekretnica 1976.g., kada je započela proslava 13 stoljeća kršćanstva u Hrvata, istaknuo je nadbiskup. I nadodao, kako su u organizacijski odbor ovog slavlja, uz članove Crkve, po prvi put pozvani ljudi iz struktura županijske i gradske vlasti gosp. Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, gosp. Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik i gosp. Dalibor Ninčević, solinski gradonačelnik, jer obitelj ne može nitko prisvojit, pripada svima nama. U obitelji se svi možemo ujediniti, naći. Obitelj je zapravo početak i svršetak svega. Ukoliko je obitelj u redu i skladna onda je i život zaštićen i blagoslovljen. Ukoliko je obitelj narušena, tu je pakao. Susret sa sestrama nadbiskup je završio molitvom i Božjim blagoslovom kojeg je zazvao na našu samostansku obitelj sa željom da ostanemo Kristu vjerne zauvijek i majčinskom ljubavlju prenosimo Isusovu i Gospinu ljubav na sve ljude. Svim sestrama nadbiskup je poklonio krunicu.
 
Nakon posjeta našem samostanu nadbiskup je u župnoj crkvi Gospe od Zdravlja sudjelovao u molitvi križnog puta i slavljenju svečane euharistije za vrijeme koje je pjevao zbor pod vodstvom naše s. Augustine te dječji i zbor mladih. Ovom slavlju pridružilo se i nekoliko naših sestara. Druženje s nadbiskupom nastavilo se u pastoralnom centru.
 
s. Jelena Erak
Foto: s. Ljilja Stipić i s. Zvonimira Nimac