DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2017 12 Sibenik BezgresnaSvetkovinu Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, sestre franjevke od Bezgješne proslavile su euharistijskim slavljem u kući Matici u Šibeniku. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić u koncelebraciji s mons. Antom Ivasom, biskupom u miru, don Rokom Glasnovićem i fra Matom Topićem. 
 
Radujući se na svečan blagdan nebeske majke Marije, otac biskup mons. Tomislav Rogić promišljao je o veličini Bezgrješne Djevice. „Bezgrješnu je Bog sačuvao od svake sile zla i postavio onom koja će zmiji glavu satirati. Rađajući Spasitelja koji pobjeđuje zlo, postaje posrednicom Božje milosti. Nju Bog izabire da se po njoj dogodi Spasenje.”
 
Pojašnjavajući veličinu i ljepotu Bezgrješne Majke, mons. Rogić dotaknuo se zla, odnosno grijeha i njegove razorne moći. „Grijeh prvih ljudi u želji za spoznajom dobra i zla, očituje se u snjihovom stavu 'Mi ćemo po svoju, nećemo Te slušati!'. Neposluh, odbacivanje Božje volje koja je blaženstvo za čovjeka te uzdizanje iznad svega opisuje prvi grijeh čija je srž protivljenje Bogu! Marija se nije nikada usprotivila Bogu. Ni kada joj je potpuno promijenio sve planove za život, ni kad ju je stavio na kušnje. Nije Mu se protivila ni onda kada nije razumijela kako će se to zbiti. Nije se protivila ni onda kada je gledala Sinove muke koji umire na križu”, istaknuo je mons. Rogić.
 
U liku Bezgrješne Djevice koja nam je u svemu primjer i uzor, krije se i naše predanje u Božju volju. „Za nas je to poziv, za koji dobro znamo kako mu nismo dorasli. Imamo mana, nismo bez ljage, nismo bez protivljenja teškoćama, katkad i svojom voljom, ne propitkujući pritom što je volja Božja. Možda je upravo svetkovina Bezgrješne dan kada valja učvrstiti svoje zvanje i predanje u Božje ruke. Odbaciti grijeh, ono protivljenje Bogu i upitnike zašto upravo tako mora biti. Zabrinutosti nam ne fali, razmišljanja kako će to biti, jednako tako.To je ljudski i Bog računa s tim. Ipak, valja probrati one trenutke kad smo doživjeli kako se doista Bogu predajemo. One trenutke kada smo i mi, makar mnogo nesavršenije rekli 'Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!'. Neka ti trenuci budu one svijetle točke kojima ćemo se vraćati i na njima iznova crpiti snagu za ostati vjerni Bogu.”
 
Nakon Misnog slavlja i jutarnjeg druženja sa sestrama, biskupi su posjetili djecu u vrtiću Brat Sunce. U zajedničkim trenucima druženja i veselja, djeca su biskupima poklonila slikovnicu „Klara Šibesnka” koju su napisali i ilustrirali samostalno. 
 
S. Barbra Čavlina