DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2015 07 01 30 obljetnice misnog slavlja 01 nPorečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša predvodio je u subotu 27. lipnja svečano dvojezično euharistijsko slavlje u crkvi St. Michaela, povodom proslave 30. obljetnice održavanja misnog slavlja na hrvatskom jeziku. Misno slavlje započelo je procesijom uz sudjelovanje ministranata iz njemačke župe St. Michael, streljačkog udruženja i folklornog društva iz Poinga, te njemačkih i hrvatskih svećenika i mons. Kutleše.

Osim hrvatskih i njemačkih vjernika koji žive u Poingu i okolici, misnom slavlju su bili nazočni i gradonačelnik grada Poreča Edi Štifanić sa suprugom, kao i nekadašnji gradonačelnik grada Poinga Reiner Lauterbach. Osim porečko-pulskog biskupa mons. Kutleše misnom slavlju su koncelebrirali fra Božo Ančić, dušobrižnik iz HKŽ München koji već godinama predvodi misna slavlja na hrvatskom jeziku u Poingu, fra Boris Čarić, voditelj HKŽ München, vlč. Ante Kutleša voditelj HKZ Reutlingen, fra Anto Tomas, župnik župe Ulice, koja se nalazi nedaleko od Brčkog, te župnik njemačke župe St. Michael u Poingu Michael Holzner.

Ova vjernička zajednica iz Poinga je dio velike hrvatske katoličke zajednice iz Münchena, ali zahvaljujući velikom angažmanu Ive Sadrića, hrvatskog poduzetnika i vlasnika hotela Poinger Hof, Hrvati su tada prije 30 godina dobili prigodu da u Poingu pokazuju svjedočanstvo svoje vjere na hrvatskom jeziku.

Na početku misnog slavlja dvojezični pozdrav, na njemačkom i hrvatskom jeziku, biskupu i nazočnim vjernicima uputio je fra Božo Ančić, koji je istaknuo kako je ovaj jubilej veliki razlog za slavlje i zahvalnost što hrvatski vjernici već tri destljeća mogu ispovijedat vjeru svoga naroda na hrvatskom jeziku. Zahvalni smo matičnoj hrvatskoj Crkvi na podršci, kao i mjesnoj njemačkoj Crkvi koja nas podržava i omogućuje nam da održavamo misna slavlja na našem jeziku.

Fra Božo je istaknuo i partnersku povezanost gradova Poreča i Poinga.

"Ovo je poseban dan za Hrvate Poinga ali je još posebniji dan za obitelj Sadrić, jer zahvaljujući velikom angažmanu Ive Sadrića, hrvatskog poduzetnika i vlasnika hotela Poinger Hof, Hrvati su tada prije 30 godina dobili prigodu da u Poingu pokazuju svjedočanstvo svoje vjere na hrvatskom jeziku.“-istaknuo je fra Božo. Ivo Sandrić, kojeg Njemci zovu Onkel Ivo, već godinama održava prijateljske i srdačne odnose sa mjesnom Crkvom, kao i sa Crkvom u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, veliki je oslonac hrvatske zajednice na ovom prostoru, i ujedno inicijator njemačko-hrvatskog prijateljstva koje se moglo osjetiti i na zajedničkom euharistijskom slavlju u subotu.

Biskup Kutleša se u svojoj propovijedi osvrnuo na obljetnicu hrvatske zajednice u Poingu i na 30. godišnju tradiciju." Ovaj jubilej je prigoda da razmislimo o sebi i o vrijednosti zajednice, kao i o ulozi svakog pojedinca u toj zajednici. Vi ste kao i obitelj, koja je osnova svega, i kao što se u obitelji žrtvujemo jedni za druge tako je se i u zajednici potrebno žrtvovati jedni za druge. Služite jedni drugima darivanjem sebe, jer samo kroz ljubav i žrtvu možete rasti kao obitelj i zajednica. Pozivam vas i dalje da u istom duhu nastavite graditi ovo djelo koje je započeto prije 30 godina i da pri tome ostanete vjerni svojim hravtskim i katoličkim korijenima, poručio je biskup Kutleša.

Ovo dvojezično slavlje su na poseban način uzvisili i uljepšali članovi mješovitog zbora HKŽ München uz pratnju orkestra mladih pod ravnanjem neumorne i svestrane s. Nikoline Bilić, diplomirane crkvene glazbenice. Bilo je impresivno slušati na koji način su članovi zbora otpjevali skladbe na hrvatskom i njemačkom jeziku, za čije su izvedbe bili nagrađeni velikim pljeskom. Nakon misnog slavlja zajedničko druženje u organizaciji Onkel Ive nastavljeno je u župnoj dvorani pored hotela Poinger Hof gdje su u glavim ulogama bili članovi zbora koji su u odličnom raspoloženju otpjevali nekoliko predivnih duhovnih skladbi. Uime münchenskog kardinala Reinharda Marxa svečanoj večeri nazočio je prelat josef Obermaier, voditelj ureda za strane katoličke zajednice u münchenskoj nadbiskupiji, koji je u svom obraćanju istaknuo kako su hrvatski vjernici veliko obogaćenje za crkvu u Njemačkoj.

Tekst & Foto: Anđela Drmić