DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
Kapela Pantovcak18Godišnja svetkovina našeg sv.oca Franje posebno nas okuplja i duhovno sjedinjuje u molitvi i zajedništvu slavljenja Gospodina u zajednicama naše Družbe.
 
 
U ovoj Izvanrednoj godini milosrđa velika Franjevačka obitelj kojoj pripadamo, obilježila je 800. obljetnicu Porcijunkulskog oprosta kojeg je sv. Franjo primio od pape Honorija III. 1216. godine. Sveti Franjo Asiški potaknut Božjim milosrđem smatrao je sebe "najvećim grešnikom" i bio uvjeren da ga može spasiti samo Božje milosrđe. Zato je želio navještati i svjedočiti milosrđe Oca nebeskoga potrebno za spasenje svim ljudima. Kad je Franjo primio potvrdu oprosta kojeg je izmolio od Boga, na povratku od pape, radostan se vratio u Porcijunkulu. Na dan posvete crkve Svete Marije Anđeoske ili Porcijunkulske, u nazočnosti biskupa okolnih gradova svečano je objavio Porcijunkulski oprost riječima: "Želim vas sve poslati u raj i navješćujem vam oprost koji sam primio iz usta vrhovnoga svećenika..." (Izvorne tekstove o Oprostu čitajmo u knjizi Porcijunkulski oprost u izdanju Brata Franje, Zagreb 2016.)
 
Godina milosrđa koja završava na svetkovinu Krista Kralja i obljetnica Porcijunkulskog oprosta milosno je vrijeme u kojem nam Crkva po Isusovim zaslugama dariva milost oprosta od krivnja i kazna koje smo zaslužili svojim grijesima. Milost oprosta imali smo i još imamo priliku moliti za svoje duhovno dobro i dobro svojih obitelji, naših  pokojnika i duša u čistilištu.  
 
Drage sestre, neka nam ova godina bude zahvala Bogu izvoru milosrđa i Isusu koji nam je obajvio  milosrdno lice Oca nebeskoga. Po primjeru sv. Franje iznova težimo za nutarnjom obnovom, da obraćena srca svjedočimo vjeru u Božju prisutnost u svakoj sestri s kojom živimo i ljudima koje susrećemo. 
 
Naše vrijeme je obilježeno raznim krizama, koje svakodnevno primjećujemo na licima ljudi, u medijima koji objavljuju slike rata, strahote potresa, skupine izbjeglica i prognanika, vapaj siromašnih, bolesnih i osamljenih... Papa Franjo ne prestaje poticati da s cijelom Crkvom nastojimo otkrivati dubine Božjega milosrđa, siromasima na poseban način iskazivati tjelesna i duhovna djela milosrđa (usp. Lice milosrđa 15). Molimo sestre za snagu milosrđa koje preobražava, po kojoj u srce ulazi Bog, za milosrđe koje nas osposobljuje opraštati, pomagati i gledati ljude s više ljubavi i radosti.  
 
Franjino iskustvo nas uči da u istinskom susretu s Bogom nalazimo izvor prave radosti, milosrdne i djelotvorne ljubavi, ljubavi koja prašta i traži oproštenje. Nastavimo o Božjem milosrđu razmišljati i milosrdno djelovati po primjeru sv. Franje i službenice Božje naše majke Klare.  
 
Uz sestrinske pozdrave, mir vam i dobro!            
 
s. Zdravka Gverić
vrhovna poglavarica