DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 9 Zagreb mandatiU godini Jubileja Božjeg milosrđa ovogodišnji zajednički susret vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri s područja Zagrebačke nadbiskupije održan je u katedrali 24. rujna s početkom u 17 sati u ozračju zahvale za dar Božjeg milosrđa u našim životima i životima svih koji su nam povjereni po poslanju koje smo od Crkve primili. Vjeroučiteljima se na duhovnoj obnovi pridružila i viša savjetnica za vjeronauk mr. sc. Gordana Barudžija te prof. dr. sc. Ružica Razum, prodekanica za nastavu na KBF-u.
 
Ove je godine zajedničko slavlje bilo obogaćeno i darom Božjeg oproštenja. Nakon pokorničkog bogoslužja i priprave za ispovijed, gdje je s okupljenim vjeroučiteljima i odgojiteljicama vrlo životno biblijski tekst razmatrao mr. sc. Marko Kovač, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola, sudionicima slavlja omogućena je i osobna ispovijed.
 
Više od 400 vjeroučitelja/ica i odgojitelja/ica u vjeri sudjelovalo je u duhovnoj obnovi, koja je nastavljena duhovnim nagovorom koji je održao uvijek rado viđen predavač, prof. dr. sc. Željko Tanjić, rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta. U svojem se izlaganju prof. Tanjić osvrnuo na važnost Godine milosrđa, koja je okosnica našega kršćanskog i vjeroučiteljskog poslanja. Naglasio je kako i papa Franjo poziva na posve drukčiju dinamiku djelovanja, koja proizlazi iz spoznanja da su svi ljudi grješni i potrebni oproštenja. Sam papa iz perspektive svoje domovine na svijet gleda decentralizirano i poziva na odmak od teologije koja se događa samo za radnim stolom, uočavajući neprestano razlike koje se događaju među bogatima i siromašnima.
 
Tek u milosrđu vidi se lice spasenja koje nam nudi Krist, a Crkva je pozvana posvjedočiti upravo to lice. I duhovna djela milosrđa u tom smislu traže poniznost i pažljivost u promišljanju vlastitih odnosa s Bogom i ljudima. Pozivaju nas prvenstveno na promicanje odnosa poštovanja i ljubavi odnosima koji čine našu svakodnevicu. U tim odnosima izvor milosrđa prof. Tanjić vidi upravo dva duhovna djela milosrđa koja su pronositelji radosne vijesti pozvani osobito svjedočiti, a to su: dvoumna savjetovati i neuka poučiti.
 
Nakon duhovnog nagovora uslijedilo je svečano euharistijsko slavlje koje je predslavio mons. Mijo Gorski. Biskupa je u ime okupljenih vjeroučitelja i odgojiteljica pozdravila prof. dr. sc. Valentina Mandarić, darujući mu prigodno cvijeće, te je istaknula zahvalnost za pastoralnu brigu koju i podršku koju kao generalni vikar u Zagrebačkoj nadbiskupiji pruža vjeronauku i vjerskom odgoju. U svojoj je poticajnoj i jezgrovitoj propovijedi mons. Gorski istaknuo nekoliko odrednica iz čitanja. Božja Riječ, istaknuo je, osobito prosuđuje konačne posljedice života na zemlji.
 
U slici siromašnog Lazara i bogataša on ističe razliku u svijetu koju i dandanas susrećemo. U tom smislu Isus bogatašu ne zamjera bogatstvo, nego ignoriranje siromaha koji stoji kraj njega; problem je u odnosima, ističe biskup, a ne u imovini. Nebo i pakao su stvarnosti koje se preko međuljudskih odnosa grade već sada, za ovozemaljskog života. Danas, dok se traže veliki znakovi i izvanredne objave, Bog se nudi u skrovitosti milosrđa i milostinje. Ovim poticajnim riječima biskup je zazvao Božji blagoslov na rad vjeroučitelja i odgojiteljica u vjeri te im zaželio da svojim životom i primjerom svojim odgajanicima pokazuju put u nebo.
 
Nakon popričesne molitve mons. Mijo Gorski podijelio je 41 trajni mandat vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama i odgojiteljicama u vjeri koji su za to stekli uvjete, nakon čega su svi prisutni izmolili molitvu obnove poslanja. Uz priliku za osobnu ispovijed i euharistijsko slavlje na kojem su sudjelovali, prije samog završetka mise svi su nazočni izmolili i molitvu za jubilejski oprost, kako bi i darom Božjeg oproštenja krenuli u novu školsku i vjeronaučnu godinu. Nakon mise uslijedilo je zajedničko fotografiranje s biskupom, a okupljeni vjeroučitelji duhovno osnaženi krenuli su svojim kućama.
 
Sanja Plevko (www.vjeronauk.hr)