DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil

2016 9 Sibenik MKlaraSpomendan preminuća Službenice Božje majke Klare Žižić obilježen je u srijedu 21. rujna u samostanu svetog Lovre u Šibeniku, mjestu gdje je pokopana sužbenica Božja. Misno slavlje na kojem je uz desetak svećenika koncelebrirao i postulator kauze majke Klare Žižić dr. fra Ratko Radišić, predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

"U izvanrednoj Svetoj godini milosrđa, kada grad Šibenik obilježava 950 godina od prvog spomena, u devetnici smo u čast sv. Mihovila, zaštitnika Grada i biskupije, slavimo 310. obljetnicu preminuća i 390. rođenja Službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne. Prije 12 godina upravo na današnji dan otvorena je kauza za proglašenje blaženom Službenice Božje majke Klare Žižić i taj je biskupijski postupak završen zaključnom sjednicom 31. svibnja 2016. i u tijeku je postupak proglašenja u Rimu", kazao je u homiliji šibenski biskup Tomislav Rogić.

Citirao je papu Franju: "Crkva je, u ovom času velikih epohalnih promjena, pozvana snažnije davati znakove Božje prisutnosti i blizine. Ovo nije vrijeme za rastresenost, nego naprotiv vrijeme da ostanemo budni te da u sebi probudimo sposobnost gledanja u bitno. Vrijeme je to za Crkvu kako bi ponovno pronašla osjećaj za poslanje koje joj je Gospodin povjerio na dan Uskrsa: da bude znak i oruđe Očeva milosrđa. Stoga će Sveta godina morati živom održavati želju da se znadu prepoznati toliki znakovi nježnosti koje Bog daje čitavomu svijetu te nadasve onima koji pate, koji su sami i napušteni, pa i bez nade da im se oprosti i da se osjećaju ljubljenima od Oca Nebeskog".

Vjerujem da upravo u svjetlu ovih riječi možemo promatrati i život službenice Božje majke Klare Žižić. Ona je u svoje vrijeme – pred više od 300 godina – imala upravo taj osjećaj: davati znakove Božje prisutnosti i blizine! Znala je gledati u bitno! Svojim djelovanjem, životom, molitvom, nastojanjima, traženjima što učiniti u datom trenutku,pronašla je osjećaj za poslanje koje joj je Gospodin povjerio: da bude znak i oruđe Očeva milosrđa. Upravo je u potrebnima vidjela priliku pokazati da ih Bog voli, pružila im je znakove nježnosti Božje dobrote i ljubavi.

Možemo reći, postala je znakom Božje ljubavi u svijetu, naglasio je šibenski biskup koji je pozvao vjernike na potrebu približavanja Božjeg milosrđa drugima: "ako im možemo približiti Božje milosrđe ispunili smo svoje poslanje, ispunili smo Isusovu želju i k nama je došlo kraljevstvo Božje". "950 godina ima naš grad Šibenik! Veliki rođendan. Na rođendansku tortu obično se stavljaju svijeće. Obično one označavaju nečije godine, kad se radi o osobi, ali kad se radi o gradu – te bi svijeće trebale označavati one dobre ljude koji su nosili svjetlo ovoga grada. Majka Klara sigurno je jedna velika svijeća na toj torti. Svijeća koja se nije ugasila s njezinom smrti, nego je nastavila svijetliti u njezinim sestrama franjevkama do danas", zaključio je biskup Rogić.

Na kraju misnog slavlja svima prisutim obratila se vrhovna poglavarica sestara Franjevki od Bezgrešne sestra Zdravka Gverić. Današnji spomendan njenog preminuća neka bude poticaj svima nama da revno širimo glas o njezinom svetom životu i isto tako da utrajno molimo gospodina da što prije bude proglašena blaženom i svetom, poručila je između ostaloga sestra Zdravka Gverić.

Tekst i foto: www.sibenska-biskupija.hr