DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 9 Podstrana misijeU nedjelju 18. rujna brojni župljani Podstrane u crkvi Gospe od Zdravlja s radošću su dočekali misionara don Danka Litrića. Don Danko je svećenik, salezijanac, rođen u Žeževici kod Šestanovca, a svoje misionarsko djelovanje započeo je 1980. g. u Rwandi.
 
Kako se ovih dana nalazi na odmoru u Hrvatskoj, rado se odazvao pozivu župnika don Ivice Barišića, te posjetio našu župu. Predvodio je večernju sv. misu u koncelebraciji župnika don Ivice.  Na euharistijskom slavlju, među župljanima bio je prisutan i veći broj naših sestara.
 
Za ovaj susret, s posebnim uzbuđenjem i radošću, pripremala su se djeca nižih razreda sa s. Augustinom. Pjevane dijelove sv. mise predvodio je  župski band "Dodir ljubavi"  a pridružila su im se i djeca. Na početku sv. mise dvije djevojčice su pozdravile misionara a nazočne potaknuli na razmišljanje što svatko osobno može učiniti za misije.
 
Don Danko je u homiliji  približio život i rad misionara u dalekoj Africi.  Govorio je o  mnogobrojnim lijepim ali i teškim situacijama u kojima se je našao u  35 misionarskih godina. Posebno se osvrnuo na  vrijeme teškog rata u Rwandi 1994. godine kada je i sam bio svjedok masakru preko 1500 ljudi manjinskog plemena Tutsi. Ujedno je zahvalio svima koji pomažu misije molitvom i materijalno te zamolio pomoć  one koji su u mogućnosti, za izgradnju crkve Marija Pomoćnica u Kigaliju.
 
Po završetku misnog slavlja, župnik je uputio zahvalnu riječ misionaru i okupljenim župljanima. Djeca su mu predala  krunicu  i svoje radove koje su marljivo pripremali.  U njima su iskreno izrazili svoje želje i podršku svim našim misionarima a posebno don Danku. Uručili su mu i novčani prilog u kasici a organizirali su i prigodnu prodaju krunica čiji prihod je bio namijenjen u istu svrhu.
 
Nakon susreta sa župljanima, don Danko je zajedno sa župnikom, bio gost na večeri u našem samostanu u Podstrani. Sestrama je pričao o svemu što ih je zanimalo, a bilo je puno toga zanimljivoga.
 
Svatko je od nas na svoj način ostao pod snažnim dojmom svjedočanstva koji nam je pružio misionar vedroga duha i širokog osmjeha.
 
s. Augustina Vukančić