DRUŽBA SESTARA
FRANJEVKI OD BEZGRJEŠNE
Posjetite naš Facebook profil
2016 9 SibenikOd 3. do 4. rujna 2016., u našoj kući Matici, u Šibeniku, održan je drugi Seminar trajne formacije. Voditelj seminara je bio dr. prof. fra Anđelko Domazet, dekan na KBF-u u Splitu. Kako smo u Godini milosrđa tako je i tema seminara bila u tom duhu: „Milosrđe – program za čitav život“.  
 
Predavač se vodio trima zadnjim velikim papama: sv. Ivanom Pavlom II.,   papom emeritusom Benediktom XVI. te papom Franjom. Sva trojica su pape nade i milosrđa. Ipak se najviše bazirao na dvjema enciklikama pape Franje: „Radost evanđelja“ i „Laudato si“. Tako je u prvom dijelu govorio o milosrđu u obzorju kršćanske nade našega vremena. Potaknuo nas je da se zalažemo za društvenu pravdu i da naučimo biti optimisti unatoč beznadnoj stvarnosti. Citirao je papu Franju: „Ne dopustite da vam ukradu nadu.“
 
Prikazao je biblijske likove i slike Staroga i Novog Zavjeta kao uzore u nadi: Saru, Rutu, Elizabetu, prispodobu o sijaču i itd. Ljudi nade se bore za bolji svijet. Nada daje snagu i svjetlo, ona je aktivna i aktivirajuća. A milosrđe je znak nade u svijetu nemilosrđa i proračunatosti.
 
U drugom dijelu predavač je govorio o„aktualnost duhovnih djela milosrđa u samostanu“  te je izdvojio posebno dva: grešnika pokarati i nepravdu strpljivo podnositi. Poslije svakog predavanja bio je rad po grupama gdje smo se bogatile izmjenom iskustava i razmišljanja koje bi nakon toga podijelile na zajedničkom plenumu.
 
Na kraju nam je dr. Domazet darovao i Sedam svakidašnjih djela milosrđa: 
1. Ne isključujem te! 
2. Saslušaj me!
3. Govorim dobro o tebi!
4. Pratim te! 
5. Dijelim s tobom! 
6. Posjetit ću te! 
7. Molim za tebe!
 
Osvrnuo se na važnost i ljepotu ovakvih susreta i zaželio da nešto od ovoga i zaživimo.
 
Tekst i foto: s. Maksimilijana Šimac